Асоциацията на българските застрахователи възрази срещу появилата се идея за облагане на оборота на компаниите от сектора като антикризисна мярка, лансирана след заседанието на Националния тристранен съвет в петък (26 март). В становището, подписано от председателя на браншовата организация Орлин Пенев, се обръща внимание на факта, че през 2008 г. общозастрахователните дружества у нас имат премиен приход от 1.80 млрд. лв. и реализират загуба от 2.37 млн. лв., а животозастрахователните - печалба от 6.59 млн. лв. при приход от 1.53 млрд. лева.

"Аналогично е положението през изтеклата 2009 г., когато спадът в оборота е 6.5% и има признаци за увеличение на загубите. Причините за тези загуби се коренят основно в структурата на застрахователния портфейл, в който автомобилните застраховки заемат дял от 70 процента. Няма индикации за промяна на тази тенденция", се казва в документа.

Мнението на застрахователите е, че въвеждането на нов данък върху оборота ще доведе до много негативни ефекти - през отделните години денъчната тежест ще е 60, 80 до 100% и над 100% от печалбата, ще се облагат и дружества, които са претърпели загуба. По изчисления на гилдията само пез първата година от въвеждането на такъв налог отрицателният финансов резултат ще надхвърли 120-130 млн. лева. "Би трябвали да се има предвид, че застрахователните компании са и институционални инвеститори, които съдействат за финансовата стабилност на държавата", твърдят застрахователите и допълват, че най-вероятният резултат от подобни действия е пълната декапитализация и изпадането в неплатежоспособност на голяма част от застрахователните дружества.